bg

„Българска дневница“- е наред да бъде спасен от програма „Осинови книга“.

Пробна кауза

Стойност: 600 Кредита

Събрани: 600 Кредита

 Първият вестник редактиран от Г.С. Раковски  издаван през 1857 година.

 

Дарителската програма на националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ – „Осинови книга“ ще запази безценните екземпляри от 18 броя на вестник „Българска дневница“.

Много известни личности, писатели, учени, артисти си водят дневници. Много от вас, скъпи четящи деца сте  правили това . Там във вашите дневници споделяте най-съкровените си мисли и чувства, разказвате за това, което сте преживели, това което се случва около вас, това което ви вълнува.

Същото това , но преди повече от почти 165 години, Раковски прави в Нови сад с вестник наречен „Българска дневница“. Това е първият вестник редактиран от Г.С. Раковски. Излизат от печат само 18 броя в печатницата на Данило Медакович от Нови сад. Раковски се стреми да подчини съдържанието на вестника на българските нужди, като дава информация и коментар за ставащото в България, на Балканите и в Европа.

 В уводната бележка Раковски очертава програмата на вестника така: „Ми щем открива пороци и престъпления на управители било духовни или светски, а най-вече лист наш имаще тайзи задатък до народ добие правда гражданска, държавна, църковна и народна свест, казавающи му начин, чрез когото разни зла могът се отбягва, трудещем ся да приятели своего народа упътим как може да ся развитие в просвещение гражданского живота за своя и държавна полза.“

Оригиналите съхранявани в НБКМ, имат нужда от механично и химично почистване, химична обработка, деацидификация, ръчна реставрация и изработване на кутия за съхранение.

Вестниците през тези тъмни и мрачни времена за България са били едни от малките светлинки, които са давали вяра и надежда за свободното и светло бъдеще на родината ни!

„Осиновителите“ – това сте вие, чрез вашите дарения. Всеки от вас ще бъде удостоверен с Дарителска грамота и правото името му  да бъде вложено чрез художествено изработени  етикети в кутията за дълготрайно съхраняване на документа.

А сега да четем и да даряваме!

  • 45410 кредита разпределени за благотворителност
  • 2170 регистрирани ученици
  • 5353 прочетени книги
  • 54 успешно приключили кампании