bg

„Очи на четири лапи“ в помощ на деца с аутизъм.

Пробна кауза

Стойност: 500 Кредита

Събрани: 500 Кредита

С ваше участие едно дете с аутизъм ще  бъде, щастливо, спокойно и уверено!

 

 

В България има около 140 000 деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър. Семействата и близките им полагат огромни усилия за образованието и социалното им включване в детската градина, в училище и в живота.

Характерното  за тях е така нареченото „сензорно претоварване“. Те са много чувствителни, емоционални и трудно се фокусират .

При голяма част от децата с аутизъм много полезен стимул за да могат да се справят може да бъде общуването със специално обучено куче асистент  от фондация „Очи на четири лапи“. То става техен приятел и е емоционалната котва за детето, както и  помощник на семейството в насърчаването на желаното поведение. Тези специално обучени кучата са емоционална подкрепа. Те са тези верни и успокояващи спътници, които помагат на децата с аутизъм за намаляване на сензорното им претоварване. Специално обученото куче до тях  им оказва помощ да открият фокусната точка, като по този начин децата по-лесно успяват да се впишат в иначе стресиращата за тях околна среда.

Повечето деца с аутизъм нямат чувство за лична безопасност. Тук идва помощта на обученото куче, които са специално тренирани да помагат и да направят живота на тези деца по-лесен. За целта децата се привързват към кучетата със специален нагръдник и чрез тази връзка, обучените кучета няма да позволят на детето да избяга, да пресече в неподходящ момент, да извърши опасно за себе си действие. Децата превключват вниманието си към кучето и това за тях е фокусна точка, която им помага да имат стабилен емоционален баланс. С помощта на верния им приятел те преодоляват часовете безсъние, характерно за децата с аутизъм и подобряват нощния им сън, чрез успокояващия физически контакт.

 

Нека помогнем срещата между едно дете с аутизъм и неговият бъдещ верен приятел – специално обучено куче в „Очи на четири лапи“ се състои по-бързо!

  • 44290 кредита разпределени за благотворителност
  • 2140 регистрирани ученици
  • 5250 прочетени книги
  • 51 успешно приключили кампании